r
rozhovor
21.1.2021
Dnes odpovídá...
Martin Vývoda

Jsme moc rádi, že můžeme řady CAFIN rozšířit o někoho, koho už „nějaký ten pátek známe“ – Martina Vývodu. Martin je člověk, který neponechává nic náhodě. Proto pečuje o svůj profesní rozvoj a zvyšuje si své kompetence na vzdělávacích akcích Controller Institutu. Do spolupráce s CAFIN skočil rovnýma nohama a na listopadové konferenci IT pro FINANCE sdílel své zkušenosti v panelové diskusi. I touto cestou Martinovi děkujeme a vás zveme k pročtení inspirativního rozhovoru se CFO ve společnosti BlueLink.

Co podle Vás znamená být dobrým finančním ředitelem?

Dobrý finanční ředitel by měl v první řadě mít dostačující znalost chodu firmy. Nelze se na firmu dívat jenom z pohledu čísel, které na nás v dnešní době „chrlí“ nepřeberné množství systémů, a rozhodovat na základě rostoucího či klesajícího grafu. Naše rozhodnutí pak může mít pouze krátkodobý či nulový efekt. Jde o to, aby si člověk na této pozici nastavil správně procesy, jak bude v osobním kontaktu i s ostatními odděleními jako například operativa/výroba, HR, IT atd. a jak si navzájem budou vyměňovat informace. Nasbírané informace se pak dají snadněji přenášet do finančního světa a mohou pomoci jednotlivým oddělením v jejich efektivitě či stabilitě. Zároveň je důležité, aby i ostatní oddělní chápala výstupy z financí a dokázala se v nich orientovat. Osobně to nazývám, že jde o „Finance s lidskou tváří“.

Čím se vyznačuje ideální člen Vašeho týmu?

Ideální člen mého týmu musí mít v první řadě týmového ducha – vzájemná podpora druhých, snaha se jeden od druhého učit a pomáhat si. Zvláště v dnešní době, kdy celý tým pracuje převážně z domova, jsou tyto věci o to důležitější. A já jsem rád, že se nám takový tým daří společně budovat. Dalšími důležitými faktory jsou pro mě proaktivní přístup, snaha učit se novým věcem a rozvíjet se.

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Studium jako takové nám dává spoustu tzv. hard skills, v mém případě před 10 roky navíc stále spíše ve formě teorie, a praxi si musíme všichni teprve „osahat“. Na co nás škola ovšem nepřipraví, je ta část „soft skills“ a jak do své práce zapracovat i ten lidský rozměr. Finanční ředitel musí umět dobře komunikovat jak se svým týmem, tak hlavně i mimo něj. Je to spousta diplomatického vystupování, které bych přirovnal k našlapování v minovém poli. Finanční ředitel musí umět kriticky podpořit nápravu problému a umět zároveň pochválit dobré výkony.

Co hodnotíte jako svůj dosavadní největší úspěch? Jaké momenty zpětně vnímáte jako klíčové ve Vaší kariérní cestě? Na co jste nejvíce hrdý?

Jako svůj dosavadní úspěch hodnotím celou svoji profesní kariéru. Ve firmě jsem začal jako student na poloviční úvazek, hledající pouze práci ve francouzštině, ale pozvolna se škola stala spíše doplňkem k mé práci. Po 12 letech ve firmě, kdy jsem se postupně vypracovával nahoru a zároveň vystudoval dvě vysoké školy, jsem se dostal až na post finančního ředitele.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Konkrétní vzor asi nemám nebo je jich až příliš :-). Nicméně koho si ve svém životě velmi vážím, jsou moji rodiče – to, jakým způsobem žijí a jaké životní hodnoty mi předali. Možná to zní jako klišé, ale když vidím, jak se skoro v 60 letech začínají učit další cizí jazyk, neustále rekonstruují a zvelebují svůj dům, tak přemýšlím, že i tak bychom se měli chovat sami k sobě, ale i ke svým firmám. Zvelebovat a rozšiřovat firmy dle hesla „moje firma, můj dům“.

Co Vás nejvíc baví na Vaší současné práci?

Nejvíce mě baví samozřejmě práce s čísly, s lidmi a různými odděleními napříč firmou, podílet se na strategických rozhodnutích firmy a v neposledních řadě podporovat i rozvíjet lidi okolo mě.

Které nástroje vám při vaší práci nejvíce pomáhají?

V tomto případě by se dalo říct jedno rčení: „Exceluji, tedy jsem“. Někdy mi připadá, že si ráno nejdříve zapnu Excel a potom teprve poštu :-).

Co Vás vedlo k tomu, připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

Do asociace CAFIN jsem se připojil po absolvování několika kurzů v rámci Controller Institutu v minulém roce. Nejvíce se těším na konference, které jsou v rámci CAFIN organizovány, protože si myslím, že to je jedinečná platforma v ČR, která nabízí spoustu zajímavých informací o financích, inspirujících lidech a networkingu.

Na které akce asociace CAFIN nebo Controller Institutu, kterých jste se zúčastnil, rád vzpomínáte a proč?

Všechny akce pod záštitou CAFIN a Controller Institutu jsou vedeny ve velmi profesionální a zároveň přátelské atmosféře. Nejvíce bych však vypíchnul dvě akce. Velmi vysoko hodnotím celý vzdělávací cyklus Finanční manažer, který jsem absolvoval na jaře tohoto roku. Výběr témat, profesionalita všech lektorů a celé organizační zázemí pod vedením Evy Kybicové bylo prostě perfektní. Profesně i osobně mě to velmi ovlivnilo.  Druhou akcí, kterou bych rád zmínil, bylo 23. Controllingové fórum, které mi pomohlo více si rozšířit obzory a zároveň se neslo ve velmi přátelském a zábavném duchu, a to i přes všudypřítomné roušky.

Jaké budoucí akce chce CAFIN nebo Controller Institutu chcete navštívit a proč?

Konkrétně ještě nevím, ale určitě bych se rád zúčastnil dalších akcí, které nám příští rok nabídne. Zároveň vybírám jednotlivá školení pro svůj tým na témata týkající se controllingu.

Jaký je Váš nejoblíbenější způsob relaxace?

Určitě to bude běhání a beach volejbal a doufejme, že v brzké době opět i cestování do zahraničí.

Máte nějaké pravidlo, kterým si usnadňujete život? 

Nemá smysl si z ničeho dělat těžkou hlavu. Jsou věci, které člověk neovlivní, a je důležité se jim postavit s úsměvem a dobrou náladou.

 

Děkuji za rozhovor

Děkuji za rozhovor

Olga Cechlová

CAFIN

                      

Martin Vývoda

Po ukončení studií na česko-francouzské sekci Slovanského gymnázia v Olomouci šel studovat mezinárodní obchod Vysoké školy ekonomické v Praze. Od roku 2008 je zaměstnán ve francouzské firmě BlueLink International CZ s.r.o., člen skupiny Air-France, zabývající se zákaznickými službami pro společnosti převážně v leteckém a luxury průmyslu. V průběhu let přešel z operativy do Workforce Managementi do financí na pozici Financial Controlling Manager. Na začátku roku 2020 se získal pozici Head of Finance.    

 

Zdroj: 3. vydání CAFINews, prosinec 2020

Další zprávy z této kategorie
Vystudovala ESMA – CZMI Praha, obor podnikový management. Od r. 1992 působila v účetním a daňovém poradenství, poté jako hlavní ekonom ve firmě Kobit,...
Vystudoval VŠE v Praze. Následně působil jako náměstek pro ekonomiku a rozvoj ve společnosti PRAMEN CZ. Poté pracoval jako konzultant ve společnosti H...
Vystudoval ČVUT v Praze, absolvoval MBA studies na Nothingham Trend University. Působil jako CFO v DHL, v roce 2003 se stal členem představenstva a CF...
Vystudoval VŠE v Praze, obor Podniková ekonomika a management. Při pobytu na dánské Copenhagen Business School studoval manažerské účetnictví. Od roku...
Vystudoval VŠB-TU Ostrava, ekonomickou fakultu, obor podniková ekonomika a management. V současné době rozšiřuje své znalosti v postgraduálním program...
© 2017 Česká asociace pro finanční řízení, z.s. (CAFIN)
www.cafin.cz
RSS Kanály     Newsletter     LinkedIn     Napište nám