r
rozhovor
29.5.2020
Dnes odpovídá...
Jan Rosenberg

S Janem jste se mohli potkat na loňském Controllingovém fóru, na které se, jak nám prozradil, chystá i letos. V MoroSystems zastává funkci finančního ředitele. Jak dlouho „hájí barvy” této firmy, jaké má vzory a mnoho dalšího se dočtete v následujícím rozhovoru.

 

Na vašem webu MoroSystems máte hezké motto „Zkušenost, porozumění, týmovost, přátelství – máme v kódu“. Co musí „mít v kódu“ dobrý finanční ředitel v IT firmě?

Pokud se jedná o tak svobodnou firmu, jako je MoroSystems, tak pak potřebujete mít v kódu schopnost práce v týmu, umět přesvědčit lidi kolem sebe a tím i prosadit potřebnou věc. V případě, že jste z direktivněji řízené firmy, pak potřebujete mít hlavně znalosti dané problematiky, protože když o všem rozhodujete a řídíte z titulu moci vám svěřené, tak možná vše půjde do kytek …

Co jste se z toho, co je důležité pro výkon Vaší profese, nenaučil při studiu, ale osvojil jste si to až praxí?

Člověku vyvstane na mysli první odpověď, a to „všechno”. Po krátkém zamyšlení tomu tak není, ale seznam by byl dlouhý. Ovšem to nejdůležitější, na čem stále pracuji, je vedení lidí, vyjednávání a sebereflexe.

Co hodnotíte jako svoji největší pracovní zkušenost? Co Vám přinesla?

Myslím, že je to současná pozice v MoroSystem, kde jsem letos už sedm let. Jak roste společnost, tak rostu i já. Za tu dobu je seznam přínosů dlouhý. Každopádně dva zásadní přínosy jsou možnost učit se společně s tím, jak roste firma. Ten druhý bylo poznání, že existují firmy, kam můžete chodit rádi, a nejen si zanadávat na šéfa, kolegy, způsob práce apod.

Máte (třeba nejen v rámci své profese) nějaký vzor, osobu, které si vážíte? Proč právě tuto osobu?

Ano – Tomáš Baťa. To, co dokázal vybudovat, je pro mě tak úžasné, že bych chtěl zažít být po jeho boku při jeho práci.

Cítíte v soukromém životě profesionální deformaci CFO?

Slovo deformace bych nepoužil, protože je negativní. Volil bych slovo ovlivnění, protože ano, cítím se být ovlivněn svojí profesí, firmou, ve které pracuji, a celým mým okolím. Je jen na každém z nás, zda se nechá ovlivnit pozitivně nebo negativně. Když dostanu v MoroSystems příležitost naučit se něco nového, tak se snažím, vzít si z toho to dobré i pro svůj soukromý život.

Co Vás vedlo k tomu připojit se do asociace CAFIN? Jaká máte očekávání?

CAFIN a jeho akce sleduji už nějakou dobu a přijdou mi velice zajímavé. Očekávám především sdílení znalostí. Kromě toho, že se velice rád dozvím, jak se k věcem staví v jiných firmách, tak si myslím, že naše firma je na cestě správným směrem a rád se o to s kýmkoli, kdo bude mít zájem, podělím.

Jaké budoucí akce chce CAFIN nebo Controller Institutu chcete navštívit a proč?

Mám za sebou první CFO panel, což mi přišlo jako super platforma pro sdílení zkušeností. Už se těším na další. Letos se už potřetí chystám na Controllingové fórum, což je pro mě velice příjemná akce z hlediska přednášek i networkingu.

Myslíte, že přehlcení daty ve firmách bude mít v budoucnu nějaký úpadek? Jak to vnímáte?

O úpadku bych asi nehovořil. Firmy, které se nebudou umět v množství dat zorientovat, určitě čeká těžší cesta k vytyčenému cíli, ale úpadek nejspíš ne.

Co považujete za největší zátěž pro podniky a podnikatele v této době?

Vždy mě udivuje, že politikové přijdou s návrhem na regulaci něčeho, co ve svobodných firmách funguje, protože tam pracují zodpovědní lidé, např. jako u nás. V těch nesvobodných to prostě nebude fungovat ani po regulaci. Poslední takovou věcí, kterou si vybavuji, je práce z domu.

Ostatní věci, jako je daňová zátěž nebo papírování, považuji ve státní správě pro IT za relativně únosné.

Jaký je Váš nejoblíbenější způsob relaxace?

Čtení knížek a běhání. Oboje v poslední době zanedbávané.

Máte nějaké pravidlo, kterým si usnadňujete život? 

V poslední době jsem začal aplikovat DDD (Dělej to Důsledně Denně). Týká se to čehokoli, na čem chcete pracovat. Pokud na tom držím každý den pozornost, tak se mi daří ony zvyky dostávat pod kůži a pak je jednodušší je používat.

Děkuji za rozhovor

Lenka Müllerová

CAFIN

 

Ing. Jan Rosenberg

Vystudoval na VUT v Brně Daňové poradenství, následně pak Řízení ekonomiky podniku a Realitní inženýrství. Během posledních tří let studia pracoval jako stážista v účetní a daňové kanceláři JB s.r.o. Poté nastoupil do společnosti MoroSystems, kde začal na pozici Operation manager, zanedlouho začal s budováním finančního týmu a kompetencí.

Další zprávy z této kategorie
Vystudovala ESMA – CZMI Praha, obor podnikový management. Od r. 1992 působila v účetním a daňovém poradenství, poté jako hlavní ekonom ve firmě Kobit,...
Vystudoval VŠE v Praze. Následně působil jako náměstek pro ekonomiku a rozvoj ve společnosti PRAMEN CZ. Poté pracoval jako konzultant ve společnosti H...
Vystudoval ČVUT v Praze, absolvoval MBA studies na Nothingham Trend University. Působil jako CFO v DHL, v roce 2003 se stal členem představenstva a CF...
Vystudoval VŠE v Praze, obor Podniková ekonomika a management. Při pobytu na dánské Copenhagen Business School studoval manažerské účetnictví. Od roku...
Vystudoval VŠB-TU Ostrava, ekonomickou fakultu, obor podniková ekonomika a management. V současné době rozšiřuje své znalosti v postgraduálním program...
© 2017 Česká asociace pro finanční řízení, z.s. (CAFIN)
www.cafin.cz
RSS Kanály     Newsletter     LinkedIn     Napište nám