č
článek
19.3.2020
Nové podmínky pro investiční pobídky

Dne 6. 9. 2019 nabyla účinnosti novela zákona o investičních pobídkách, která změnila podmínky pro jejich získávání. Na veřejnou podporu již mají šanci dosáhnout jen výrobní projekty s vyšší přidanou hodnotou a přesahem do výzkumu a vývoje, nadále jsou podporována technologická centra a centra strategických služeb.

Zásadní změnou je, že o poskytnutí investiční pobídky již nerozhoduje Ministerstvo průmyslu a obchodu, ale schvaluje ho Vláda ČR. Doposud měla vláda v kompetenci jen schvalování strategických investičních akcí, od teď bude rozhodovat o všech investičních záměrech.

Novela zákona vymezuje podmínky pro investiční pobídky jen obecně, konkrétní podmínky pro jejich přidělení stanovuje samostatné nařízení vlády (č. 221/2019). Vláda tak má možnost pružně reagovat na aktuální hospodářský vývoj ČR a podmínky pro přidělování investičních pobídek může měnit.

Nařízení vlády například definuje, co se rozumí pod pojmem „činnost s vyšší přidanou hodnotou“. Pro výrobní společnosti to znamená, že průměrná mzda u 80 % jejích zaměstnanců musí dosáhnout úrovně průměrné mzdy v kraji a současně musí společnost spolupracovat s výzkumnými institucemi a zaměstnávat alespoň 10 % vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců. Spolupráci s výzkumnými institucemi a podíl vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců může společnost nahradit podílem zaměstnanců ve výzkumu a vývoji, který musí činit nejméně 2 %, nebo pořízením strojního zařízení pro výzkum a vývoj nejméně ve výši 10 % způsobilých nákladů. Výrobní projekty realizované na území státem podporovaného regionu jsou zvýhodněné, ty nemusí podmínku vyšší přidané hodnoty splnit.

Limit pro pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku pro investiční akci ve výrobě zůstává zachován (investice minimálně 100 mil. Kč, z toho nejméně 50 mil. Kč do strojního zařízení). Příznivou zprávou pro malé a střední podniky může být, že pro ně platí limit poloviční, stejně tak jako pro projekty, které budou realizovány v hospodářsky problémových regionech.

Nově musí zájemci o investiční pobídku v žádosti vyčíslit a zdůvodnit předpokládaný přínos investiční akce pro region a stát, což může být někdy komplikované.

Dle Ministerstva průmyslu a obchodu by nová kombinace podmínek pro investiční pobídky měla motivovat k investicím do náročnějších aktivit, a zvýšit tak mezinárodní konkurenceschopnost ČR.

Budete-li potřebovat podporu při zpracování žádosti o investiční pobídku nebo v případě jakýchkoli dotazů k dané problematice, můžete se na nás obrátit.

 

Ing. Ivana Hlavatá

Ivana působí v Moore Stephens od roku 2011. Specializuje se na daň z příjmů právnických osob a podporu při zpracovávání účetních závěrek. Svým klientům radí i v oblasti ostatních daní (DPH, silniční daň atd.), také poskytuje podporu při získávání investičních pobídek. Mezi její klienty patří především výrobní podniky (automobilový průmysl, zpracování dřeva) a dále firmy podnikající v oblasti služeb. Od roku 2015 je certifikovanou účetní (ICÚ) a od roku 2019 certifikovanou daňovou poradkyní (KDP ČR). Se svými klienty hovoří plynně německy, komunikuje také v angličtině.

Další zprávy z této kategorie
Firma ABNER se zabývá výrobou tlakových patron, gastro zařízení, nerezového nábytku, tabletových systémů a nabízí službu řezání materiálu na CNC laser...
Informovanost zaměstnanců je důležitá jak pro jejich motivaci, loajalitu a ochotu ke změnám, tak i jejich důvěru k nadřízeným a podnikovému vedení. Ko...
Jogurty a záhumenky Obrázek usilovného podnikání, kde dosažené výsledky jsou přímo úměrné soustředěnému úsilí, patří zřejmě definitivně minulosti. Po...
Bylo by možné upravit odměňování tak, aby zaměstnance lépe motivovalo? Jakou formu výkonových odměn bychom měli zavést a jakou váhu by měly hrát? To j...
Firma ABNER se zabývá výrobou tlakových patron, gastro zařízení, nerezového nábytku, tabletových systémů a nabízí službu řezání materiálu na CNC laser...
© 2017 Česká asociace pro finanční řízení, z.s. (CAFIN)
www.cafin.cz
RSS Kanály     Newsletter     LinkedIn     Napište nám